Een statushouder is een voormalig asielzoeker die een vergunning heeft gekregen om in Nederland te mogen blijven. Zij hebben een legitieme reden om niet terug te gaan naar het land waar zij geboren zijn.
Asielzoekers mogen na zes maanden in de asielprocedure in Nederland onder voorwaarden werken.
Als je deze stappen volgt, dan is het als werkgever prima te doen om dit proces zelf te doorlopen. Heb je er geen tijd voor, dan zijn er partners die je op verschillende manieren volledig kunnen ontzorgen.
W-document. Dit is een vreemdelingenidentiteitsbewijs (type W) voor asielzoekers. Zij kunnen met dit document hun identiteit, nationaliteit en het rechtmatig verblijf in Nederland aantonen. Een W-document wordt afgegeven aan vreemdelingen die in Nederland asiel hebben aangevraagd, maar nog geen definitieve beslissing op hun aanvraag hebben ontvangen.
Burgerservicenummer (BSN). Na 6 maanden kan het COA een afspraak maken bij de gemeente om een asielzoeker in te schrijven in het
Basis Registratie Personen. Het BSN nummer volgt dan automatisch. Een asielzoeker heeft een
Tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig om betaald werk te doen in Nederland.
Een BSN nummer is nodig om een Nederlandse bankrekening te openen
Ja. De aanvraag van het BSN-nummer kan het COA met spoed aanvragen bij de ontvangstbevestiging van de aanvraag van de Tewerkstellingsvergunning door de werkgever.
Nee, de Tewerkstellingsvergunning is verplicht.
De werkgever moet de tewerkstellingsvergunning aanvragen bij het UWV.
Na de aanvraag ontvangt de werkgever binnen 5 weken een beslissing van het UWV.
Het is belangrijk om te weten dat asielzoekers een andere culturele achtergrond hebben, het nodige hebben meegemaakt en niet gewend zijn aan de gebruiken en gewoonten van werken in Nederland. Goede jobcoaching, training over het werk en begeleiding tijdens het werk zijn essentieel om het dienstverband succesvol te maken. Kijk bij Partners voor betrouwbare partijen die hierbij kunnen helpen.
Asielzoekers die op het COA wonen en werk hebben, betalen een Eigen Bijdrage (REBA). Adviseer het gevlucht talent om te vragen hoeveel de eigen bijdrage is, voordat deze begint met werken.
Dit is afhankelijk van het land waar een asielzoeker vandaan komt. Maar vanuit de landen waar de meeste asielzoekers vandaan komen, is het nu nog niet mogelijk.
Er zijn mogelijkheden voor subsidies en fiscale regelingen. Stichting Vluchtelingenwerk legt het hier op een overzichtelijke manier uit.
Er is veel uitgebreide informatie over asielzoekers en werk. De partners hebben veel beschikbare informatie. De Rijksoverheid heeft een overzicht waar asielzoekers aan moeten voldoen om te werken. Het COA heeft een gids voor asielzoekers en werk. Stichting Vluchtelingenwerk heeft een gids waarin zij aangeven hoe ze asielzoekers en werkgevers kunnen begeleiden. Ben & Jerry's heeft een werkgevers-toolkit gemaakt.
Disclaimer: Deze website is een privé initiatief en aan de inhoud kunnen geen rechten ontleend worden. Op de website van Rijksoverheid, IND, COA en UWV is de volledige wettelijke informatie te vinden over asielzoekers en werk in Nederland. Deze website is er om werkgevers op weg te helpen en partners te laten vinden om asielzoekers een kans te geven hun talent in te zetten.